9 Mayıs 2013 Perşembe

KAT KAT MAYALI AÇMA ÇÖREK

Herkese güzel bir gün diliyorum.Yıllar önce bu açma çöreği ne çok yapardım,arkadaşım Dilekle en çok yaptığımız hamur işlerinden biriydi.Öğleden sonra oturmalarında girer mutfağa yapardık,uzun zamandır yapmadığımı farkedince yapayım bari dedim.Gelelim tarifimize.
Malzemeler:
  • 1 büyük fincan(en büyük çay kupalarından)sıvıyağ
  • 1 büyük fincan(en büyük çay kupalarından)ılık su
  • 1 büyük fincan(en büyük çay kupalarından)ılık süt
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket yaşmaya
  • aldığı kadar un
  • 1 yumurta(beyazı içine sarısı üstüne)
  • 1 oda sıcaklığında margarin
    Geniş bir hamur kabına önce maya,ılık süt ve ılık su konulur,maya ezilip karıştırılır.İçine şeker,sıvıyağ,tuz ilave edilir,yine karıştırılır.
    Ardından kabın içine göz kararı alabildiğince un ilave edilir.Hamur yumuşak bir kıvamda olmalı.Hamur iyice yoğurulur.Mayalı hamurlar ne kadar yoğurulursa o kadar güzel oluyor.
    Yoğurulan hamur kabarması için üzeri örtülür ve beklenir.
    Kabaran hamur 6 bezeye ayrılır.Oda sıcaklığındaki margarinde 6 ya ayrılır.İlk bezeden açmaya başlanır,hamur merdaneyle servis tabağından daha büyük olacak şekilde açılır ve her yerine oda sıcaklığındaki margarin iyice yedirilip katmer şeklinde katlanır.Tüm bezelere aynı işlem yapılır.İlk katlanan yağlı beze alınır ve tekrar aynı büyüklükte açılır.Açılan hamur + şeklinde kesilir ve kesilen hamurlar kruvasan şeklinde katlanır.Yağlanmış tepsiye dizilir.Bezeler bitene dek aynı işlem tekrarlanır.Tüm bezeler açılıp şekillendirildiğinde üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpilir ve tepsi mayası için bekletilir.Kabaran çörekler 180 derecede pişirilir.
    AFİYET OLSUN...

    İlk katlanan beze

4 yorum:

  1. ye beni diyor bunlar çok güzeller

    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Canım benim çöreklerin kat kat nefis görünüyor,ben tereyağlıyı tercih ederim :)
    ellerine sağlık,hayırlı cumalar sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Sağol Hande cim,sizinkilerin yanında lafı olmaz...

    YanıtlaSil
  4. Canım tereyağlı tabiki daha lezzetli olur,sanada hayırlı cumalar,kardeşim...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.Sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...