24 Mayıs 2013 Cuma

İÇLİ KÖFTE


Uzun zaman olmuş yapmayalı,şöye bir düşününce en son Ezel e hamileyken yapmıştım,özlemişiz,eşimle kaç tane yediğimizi saymadık bile,Kerem önce köfte turuncu olmaz dedi yemedi:)Zaten yemek seçmesi bizi öldürecek bir gün ama ne zaman görücez:(
Sevmeyen yoktur herhalde diyerek uzun zamandır yapmadığım ama yapıncada afiyetle yenen içli köftelerin tarifine geçeyim hemen.
Dış harcı için gerekli malzemeler:
  • 2 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 yumurta
  • tuz,kimyon
  • 2 yemek kaşığı biber salçası 
  • İç harcı için:
  • yarım kilo kıyma
  • 4-5 kuru soğan
  • birkaç dal maydanoz
  • bir kase ceviz(iri doğranmış)
  • az karabiber,1 tatlı kaşığı kimyon
  • tuz
  • sıvıyağ Önce iç harcını hazırlayarak başlıyoruzki,köftelerin içini doldururken iç harc soğumuş olsun,o zaman daha kolay oluyor,yağı akmıyor.Bir tavaya biraz sıvıyağ koyulur ve yağ ısınınca kıyma ilave edilir kıyma pembeleştirilir,ardından yemeklik doğranan soğanlar kıymaya eklenir.(ben soğandan önce kıymayı kavuruyorumki soğanları ilk kavurmaya başlarsanız soğanlar daha sonra içinde görünmüyor erimiş gibi oluyor.)Tuz ve baharat eklenip iyice pişirilir.Pişen kıyma ocaktan alınır ve içine ince doğranmış maydanoz ve iri doğranmış cevizde eklenerek karıştırılır ve soğumaya bırakılır. Dış harcı için ince bulgur ve irmik derin bir kaba alınarak üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edilir.Kabaran irmik ve bulgur karışımına baharat,tuz,yumurta ve salça ilave edilerek bulgurlu karışım hamur kıvamına gelene dek iyice yoğurulur(bu işlem biraz uzun sürebilir)Hamur içi oyulacak kıvama gelince cevizden büyük parça koparılır.Hamur parçasını sol ele alıp(iki elin içinide hafif hafif ıslatarak)sağ elin iki parmağıyla veya tek parmağıyla içini genişçe oyuyoruz ve kıymalı harcı köftenin içine koyduktan sonra hamurun uç kısmını yine elimizi hafif ıslatarak kapatalım,uçlarını sivriltelim ve bol yağda kızartalım.AFİYET OLSUN...

4 yorum:

  1. Çok emek istiyor ama bu emeklere değen bir lezzet bu. Benim tercihim dışında da et olandandır ama buna da hiç hayır diyemem.
    Ellerine sağlık,

    YanıtlaSil
  2. Işıl hanımcım teşekkürler,aslında el alışkanlığı kazandıktan sonra kısa sürede yapılıyor inanın,bende dışında etli olanı tercih ediyorum ama daha hafif olması için bu defalık böyle yaptım,böylede lezzetli ara sıra bu şekildede denenebilir.(bu dışı etsiz olarak ilk defa yapışımdı)Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Köftelerin duruşu maharetinin tescili,nefis görünüyorlar...

    YanıtlaSil
  4. Senin kadar olamam canım:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.Sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...