22 Eylül 2013 Pazar

MİLFÖY KAVUK POĞAÇA(PATATESLİ)

 
Herkese güzel bir hafta sonu diliyorum.Hava artık çok sıcak olmadığı için çocuklarla birlikte bu havaya ayak uydurmamız biraz zor oluyor.Ama öyle zamanlar oluyorki tshirt giydirsem üşüyorlar,uzun kollu ince birşeyler giydirsem terliyorlar,sonuç grip ve ateş oluyor.Onlar hasta olduğunda tüm neşemde kayboluyor.İstiyorum ki çocuklar hep sağlıklı ve mutlu olsun...
 Bu poğaçada yine benim kıymetlilerimin hamur işi isteklerini kırmamak için yapıldı.Sonuç oldukça güzeldi,tarif cahidejibek e ait.
Tek fark ben içini patatesli yaptım ama sanırım bu poğaçaya kıyma-patates karışımı veya sadece kıyma daha çok yakışır.

Malzemeler:

2 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yumurta
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
5,5 su bardağı un
1,5 tatlı kaşığı instant maya

içi için:

4-5 patates(haşlanmış-rendelenmiş)
1 büyük boy kuru kuru soğan
maydanoz
karabiber-kimyon-kımızıbiber-tuz
sıvıyağ

arasına sürmek için:

200 gr oda sıcaklığında tereyağ(çok hafif eritilecek fakat ben eritmedim)

İçi hazırlamak için soğanlar yemekler doğranır ve sıvıyağda biraz sotelenir,ardından patatesler eklenip biraz çevrilir.Patateslerde biraz kavrulunca kapatılır,yeşillik ve baharatlar eklenir.Soğumaya bırakılır.

 Un hariç diğer malzemeleri geniş bir kaba alınır,yavaş yavaş un ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
Hamur 6 eşit bezeye ayrılır ve bezeler yarım saat dinlendirilir
Her beze dikdörtgen şeklinde ve mümkün olduğunca ince açılır.
Açılan her hamurun üzerine bolca tereyağ sürülür.Üst üste üç hamur olacak şekilde hamurlar koyulur,yani üçerli araları yağlanmış iki grup hamur olacak.En üstteki hamur yağlanmayacak.
Üst üste koyulan üçerli hamurun önce karşılıklı kenarları,sonrada diğer karşılıklı kenarları kapatılıp zarf şekli verilir.
Yarım saat buzdolabında bekletilir.
İlk hamur grubu merdaneyle açılır,bıçakla bir parmak genişliğinde şeritler halinde kesilir.
Kesilen şeritler rulo şeklinde sarılır,uç kısmı üst orta kısıma bastırılır.
Tüm şeritlere aynı işlem tekrarlanır.
İlk rulodan başlayarak hafifçe çok bastırmadan açılır,iç harcı otaya konulur ve kenarlar ortada toplanır.
Diğer üçlü hamur grubuda aynı şekilde yapılır.
Toplanılan kısım alta gelecek şekilde tepsiye sıralanır.
Üzerlerine kalan tereyağ sürülür ve kabarmaya bırakılır.
Kabaran poğaçalar 180 derecede önceden ısıtılmayan soğuk fırına verilir ve kızarana dek pişirilir.
AFİYET OLSUN...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederim.Sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...