14 Nisan 2012 Cumartesi

ELMALI TURTA

       Bu kış evin en küçüğü,yani Ezel e elma yetiştiremedik:)Elmayı o kadar çok seviyorki,elinden gün boyunca hiç düşmüyor,haftada 3-4 kilo elmayı tek başına bitiriyor,öyle ki eğer evde kalmamışsa emma emma diye ağlama krizine giriyor.Bu kriz birkaç saat sürüyor taki babamız acil pazara gidip elmayı alıp eline elmayı tutuşturana dek, o yüzden evde her daim elma olmasına dikkat ediyorum.Durum böyle olunca elmalı bir tarif yapayım hem o yesin hemde ağzımız tatlansın dedim,tabi Kerem de bu turtadan hakkına düşeni afiyetle yedi:)Demiştim ya hamur işlerine hiç itiraz etmiyor tabi damak tadına uyarsa.
      Malzemelerimiz:
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 vanilya
aldığı kadar un
1/2 paket kabartma tozu
    İçi için:
4-5 rendelenmiş elma
5-6 yemek kaşığı şeker 
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı fındık kırığı(cevizde olabilir)
     Hamur için un hariç diğer malzemelerimizi bir kaba koyuyoruz(yoğurt,sıvıyağ,vanilya,pudra şekeri)unu ve kabartma tozunu  hamur yumuşacık ve ele yapışmayacak  derceye gelene dek dikkatli şekilde ilave ediyoruz.
     Hamurumuzu 15-20 dakika dinlendiriyoruz.Bu arada rendelenmiş elmaları bir tavaya alarak içine şeker ve tarçını ekliyoruz ve elmalar suyunu çekip pişene dek tavada çeviriyoruz.
     Elmalı harc soğuyunca içine fındık kırığını ekliyoruz.
    Hamurumuzun üçte birini turtamızın üzerine kafes yapmak için ayırıyoruz.Kalan hamuru merdaneyle borcamımıza göre açıp borcamın içine yerleştiriyoruz.Üzerine elmalı harcı yayıyoruz.Kafes için ayırdığımız hamuru açıp uzun şeritler kesip elmalı harcın üzerine kafes yapıyoruz.180 derecede fırında pişiriyoruz.Oda sıcaklığına gelince üzerine pudra şekeri serpiyoruz.
AFİYET OLSUN...

2 yorum:

  1. Kızının elmayı bu kadar sevmesi çok güzel,
    lisede bir arkadaşım vardı o aklıma geldi,o da elmayı çok severdi,
    sevinince elma,
    üzülünce elma,
    kızınca kızgınlıkla ısırarak elma :)yerdi...

    Elmalı turta nefis görünüyor,ne güzel içinde margarin de yok,
    eline sağlık,sizlere afiyet olsun,sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Margarin olmadığı için daha bir yumuşak oldu tavsiye ederim canım,evet aynen senin arkadaşın gibi Ezel de,canı sıkılsın elma,gülsün elma,nereye gidersem gideyim mutlaka yanımda bulunduruyorum krizinin ne zaman nerede tutacağı belli olmaz diye,aaaa bu arada ezel erkek,aralıkta 2 yaş doldu sesi kart:)ama tüm engellemelerimize rağmen ne yerse yesin yinede emen oğlum:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.Sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...