16 Haziran 2014 Pazartesi

YOĞURTLU BUĞDAYLI SOĞUK ÇORBA

 
    Bu aralar bir türlü bloğa tarif yazmaya elim gitmedi.Evdeki işler havaların bir yağmurlu bir normal oluşundanmıdır nedir üzerimde bir rehavet günlerimi blogdan uzak geçirdim.Malum önümüz ramazan,hem ramazanda hemde bu sıcak günlerde şöyle serin serin bir çorba iyi gider değilmi?Hem arşiv temizliği olsun hemde karnımız doysun:)
 Bu çorbayı ilk kayınvalidemde yedim ve tam anlamıyla bayıldım.Serin serin kaç tabak yediğimi bilmiyorum.

Malzemeler:

1 su bardağı haşlanmış buğday
1 su bardağı haşlanmış nohut
3-4 su bardağı ev yoğurdu
1-2 kaşık un (yoğurdun kıvamına göre)
taze veya kuru nane,tuz
2-3 su bardağı su
arzu edilirse üzerine eritilmiş tereyağ

Un,yoğurt ve su bir kapta çırpılır ve tencereye alınır.
Ocağın altı yakılır ve tencere ocağa koyulur,yoğurtlu karışım ısınınca nohut ve buğday eklenir.
Kaynamaya başlayınca altı kısılır,5-10 dakika kısık ateşte tuz ilave edilerek birkaç taşım karıştırarak kaynatılır.
Çorba pişince üzerine isteğe bağlı tereyağlı kuru nane veya ince ince doğranmış taze nane ilave edilir.
Daha soğuk istenirse buzla servis edilir.
Afiyet olsun...


4 yorum:

  1. Fatmacım bu bizim meşhur ayranlı çorbamız,yalnız biz un kullanmayız,daha doğrusu gerek duymayız,eskiden kadınlar bu çorbayı hazırlayıp bakır bakraçlarda soğuk su akan köy çeşmelerinin önlerinde su içine oturtarak soğuturlarmış,
    bir de bir hatıra küçükken İzmir'in bir köyünde uzun yıllarımız geçti,ramazan o zamanlarda sıcak günlerde idi ve annem her akşam iftarda sadece ayranlı çorba yapardı,gözümüz ve damağımız başka bir yemeği aramazdı.

    eline sağlık,sizlere afiyet şifa olsun,muhabbetlerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım zaten un miktarı yoğurdun kıvamına göre ya, eğer yoğurt çok koyu kıvamlıysa una gerek bile yok normalse veya suluysa az miktarda konuluyor.Hatıran ne güzel inşallah birgün yinelenir.Bende kayınvalidemde ilk yediğimde aynı senin gibi başka bir şeyi gözüm görmeden iştahla bundan kaç tabak yedim bilmiyorum:)Yazın sıcak günlerinde sık sık yaparım artık, sağol güzel yorumun için canımsın...

      Sil
  2. Pişirilmeden pirinçle yapılanını yemiş, çok sevmiştik, bu haliyle de tek başına bir öğün olacak kadar besleyici bir çorba olmuş, ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canısı pirinçle olanınıda seviyorum ama bu bambaşka lezzetli geldi:)Hemde doyurucu, birde serin serin olması en güzel tarafı,sağolasın,sevgiler canım...

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.Sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...