Bu aralar canım hep patlıcanlı lezzetleri istedi yaptım,yedik.Evdede bekleyen 4 adet patlıcanı ne yapsam derken kömbe yapmaya karar verdim.Gerçi neyle yaparsan yap güzel oluyor,patlıcan hamur işlerinde belli olmadığı için çocuklarda yiyor.İçinde patlıcan olduğunu bilseler yerlermi acaba,sanmam:(
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık süt
1 yumurta+1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı kuru maya
aldığı kadar un
tuz
4 adet patlıcan
2 adet büyük kuru soğan
sıvıyağ
tuz
karabiber
1 tatlı kaşığı salça
birkaç dal maydanoz
Önce hamur yoğurulur,1 bardak ılık süt,sıvıyağ ve yumurta(bütün),yoğurt,içine maya katılır,tuz ilave edilir ve yumuşak bir hamur olacak şekilde un ilave edilir.Hamur hazırlanınca 1 saat kabarması için ılık ortamda bekletilir.
Sonra patlıcanlar alacalı şekilde soyulur ve küp şeklinde minik minik doğranır,soğanlar yemeklik doğranır.Soğanlar biraz sıvıyağ ilavesiyle tavada kavrulur,patlıcanlar ilave edilir.Patlıcanlarda kavrulunca salça,tuz ve karabiber eklenir,pişince altı kapatılır ve maydanozlar doğranıp karıştırılır.
Kabaran hamur iki bezeye ayrılır,ilk beze merdaneyle açılır,içine sıvıyağ sürülür ve bohça şeklinde katlanır.İkinci bezeyede aynı işlem yapılır.
İlk bohça şeklindeki hamur merdane yardımıyla tepsinin büyüklüğüne göre açılır tepsiye yerleştirilir ve üzerine patlıcanlı harc konur.İkinci hamurda yine tepsi büyüklüğünde açılarak patlıcanlı harcın üzerine yayılır ve dilimlenerek tepsi mayası için yarım saat kırkbeş dakika kadar bekletilir.Üzerine yumurta sarısı sürülerek susam çörek otu serpilir,180 derecede fırında pişirilir.(Bir hamurun içine sürülen sıvıyağ miktarı 2-3 yemek kaşığı kadar)AFİYET OLSUN...
ben henüz patlıcan sezonun tam olarak açmadım,açtığım zaman evden hiç eksik olmaz,çok seviyorum,kömce nefis görünüyor ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilmaşaAllah bu ne maharet böyle!
YanıtlaSilbütün bunlar bel fıtığı ile mi yapılıyor?
eline sağlık,
afiyet şifa olsun,sevgiler...
ben de birkaç defa aldım zaten,önce dondurucudakileri bitirdim,malum yaz geliyor,yaz sebzeleri daha iyi olur,sağol canım...
YanıtlaSilbende yıllar önce kıymalı kömbe yapmıştım..çok güzel oluyo yaa..patlıcanlıda denemek lazım.ellerine sağlık canım..
YanıtlaSil