Herkese güzel bir gün diliyorum.Annemin çok sık yaptığı,onun tabiriyle simit bana göre çörek olan bu mayalı tarif,yumuşacık,puf puf ve bir o kadar da bereketli oluyor.Evde en sık yapılan hamur işlerinin arasına girdi.
Malzemelerimiz:
- 2,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 7 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yaş maya
- 1 yumurta(beyazı içine sarısı üzerine)
- aldığı kadar un Süt ılık olacak şekilde ısıtılır,maya içinde eritilir.Geniş bir kabın içine süt,maya ve diğer malzemelerde eklenerek yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurulur.Hamurun üzeri örtülür ve iki katı kadar olana dek mayalanması için bekletilir.Kabarıp mayalanan hamur limon büyüklüğünde bezelere ayrılır.Bezeyi elimizle ileri geri götürüp uzatıyoruz.Kendi etrafında çok sıkı olmayacak şekilde sarıp ucunu altına kıvırıyoruz.Her bezeyi bu şekilde şekilllendirip tepside mayalanıp kabarması için bekletiyoruz.
Çörekler tepside mayalanınca üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ve susam serpilir.180 derecede pişirilir,pişen çörekler fırından çıkınca üzerine ıslak temiz bir havluyu koyup üzerinin yumuşak kalması için biraz bekletiyoruz.
AFİYET OLSUN...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız için teşekkür ederim.Sevgiler...